CIUTADANIA i PERIODISME, L’EXERCICI DE LA RENDICIÓ DE COMPTES.
17é Dia Internacional del Dret a Saber, 2019. 28 de setembre 10:30 a 14h. OCTUBRE CCC
Des de l’any 2011, ACICOM organitza a València la celebració del Dia Internacional del Dret a Saber. Enguany ho fem de la mà de la Càtedra de Tecnologies Cíviques i Apoderament creada entre la Diputació d eValència i la Universitat Politècnica.
Enguany, volem centrar-nos en la, malauradament massa vegades oblidada, rendició de comptes.
Volem donar-li un doble punt de vista, donant veu a les iniciatives sorgides des de la ciutadania organitzada i per altre al món de la comunicació local, fomentant també la creació d esinergies, col·laboracions i aliances entre totes i tots.
ACICOM manté una línia d’actuació permanent en els temes de ciutadania i de comunicació, formant part de la Coalición Proacceso, de la Xarxa Internacional per la Llibertat d’Informació FOIANET i mantenim col·laboracions amb Acces Info Europe, Observatori Crític dels Mitjans de Comunicació Mèdia.Cat del Grup Ramon Barnils i també amb algunes de les iniciatives cíviques que presentarem com l’Open Manifesto Project, Poletika i València per l’Aire.
Esperem que siga del teu interès i poder comptar amb la teua/vostra participació.
Objectius
• Conéixer les iniciatives i eines generades per la ciutadania per a l’exercici de la rendició de comptes.
• Aproximar la labor dels mitjans de comunicació locals en el control del poder polític.
• Afavorir la creació de sinergies entre les iniciatives ciutadanes i els mitjans de comunicació.
Enguany hem realitzat un plantejament innovador, plantejant un matí de trobada entre ciutadania, periodistes, organitzacions cíviques, …
-
10:30h. Acreditació
-
10:45 Benvinguda i Basar de projectes.
Espai interactiu on les persones assistents podran conéixer de la mà dels seus protagonistes, a modus de fira, al hall de l’Octubre. Cadascuna de les iniciatives comptarà amb 10 minuts per fer dues presentacions i que les persones assistents puguen informar-se de les següents iniciatives:
– Open Manifesto Project. Iniciativa per a la creació d’un estàndard obert per a programes electorals. Un format estructurat per als programes dels partits polítics que facilita la seua comprensió i la rendició de comptes a la ciutadania. En el marc de la iniciativa s’ha desenvolupat un assistent de veu per a Google denominat “Analista Polític Personal”.
– Parlamento 2030. Eina innovadora que rastreja, reuneix i ofereix la informació essencial sobre l’activitat del Congrés dels Diputats espanyol relacionada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La informació oferida és essencial de cara al monitoratge i la rendició de comptes de la implementació de l’Agenda 2030 a nivell nacional.
– Polétika. Plataforma de més de 500 organitzacions de la societat civil l’objectiu de la qual és aconseguir
polítiques públiques que promoguen la igualtat, el desenvolupament sostenible i la qualitat democràtica. Ho
fa vigilant els compromisos i accions dels partits polítics i oferint a la ciutadania informació detallada i eines tecnològiques que els permeten pressionar als partits polítics
i exigir-los rendició de comptes.
– València per l’aire. Iniciativa organitzada de ciutadania col·lectiva, autònoma i plural. AMPAs, Associacions de Veïnat, Ciutadanes, Ecologistes, Associacions de Salut preventiva, Tècnics/ques d’urbanisme, mobilitat, medi ambient i medicina.
-
12:00 h Panell “Mitjans de comunicació locals i control del poder polític”.
Un panell conformat per 4 referents de la comunicació local, que desenvoluparan una conversa moderada que facilite intervencions centrades en els temes abordats de manera fluida i incisiva, permetent ser interpelats i debatre.
- Cristina Vázquez, El País
- Pere Valenciano, Director del Grupo El Periòdic de Aquí, i soci d’ACICOM
- Moisés Vizcaino, Editor del Diari La Veu
- Joan Canela, periodista del Grup Ramón Barnils i soci d’ACICOM
Modera: Natxo Andreu, periodista membre de la Junta Directiva de la Unió de Periodistes Valencians
Compartirem amb ells la seua experiència en la producció d’informació política i explicaran les limitacions i pressions a les quals s’enfronten. L’objectiu és facilitar a la ciutadania una major comprensió dels mitjans locals i la informació que produeixen en relació a l’exercici del dret a la rendició de comptes.