CIUTADANIA i PERIODISME, L’EXERCICI DE LA RENDICIÓ DE COMPTES.

17é Dia Internacional del Dret a Saber, 2019. 28 de setembre 10:30 a 14h. OCTUBRE CCC

Des de l’any 2011, ACICOM organitza a València la celebració del Dia Internacional del Dret a Saber. Enguany ho fem de la mà de la Càtedra de Tecnologies Cíviques i Apoderament creada entre la Diputació d eValència i la Universitat Politècnica.

Enguany, volem centrar-nos en la, malauradament massa vegades oblidada, rendició de comptes.
Volem donar-li un doble punt de vista, donant veu a les iniciatives sorgides des de la ciutadania organitzada i per altre al món de la comunicació local, fomentant també la creació d esinergies, col·laboracions i aliances entre totes i tots.

ACICOM manté una línia d’actuació permanent en els temes de ciutadania i de comunicació, formant part de la Coalición Proacceso, de la Xarxa Internacional per la Llibertat d’Informació FOIANET i mantenim col·laboracions amb Acces Info EuropeObservatori Crític dels Mitjans de Comunicació Mèdia.Cat del Grup Ramon Barnils i també amb algunes de les iniciatives cíviques que presentarem com l’Open Manifesto ProjectPoletika València per l’Aire.

Esperem que siga del teu interès i poder comptar amb la teua/vostra participació.

Objectius

• Conéixer les iniciatives i eines generades per la ciutadania per a l’exercici de la rendició de comptes.
• Aproximar la labor dels mitjans de comunicació locals en el control del poder polític.
• Afavorir la creació de sinergies entre les iniciatives ciutadanes i els mitjans de comunicació.

Enguany hem realitzat un plantejament innovador, plantejant un matí de trobada entre ciutadania, periodistes, organitzacions cíviques, …

  • 10:30h. Acreditació

  • 10:45 Benvinguda i Basar de projectes.

Espai interactiu on les persones assistents podran conéixer de la mà dels seus protagonistes, a modus de fira, al hall de l’Octubre. Cadascuna de les iniciatives comptarà amb 10 minuts per fer dues presentacions i que les persones assistents puguen informar-se de les següents iniciatives:

Resultado de imagen de àtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament Open Manifesto Project. Iniciativa per a la creació d’un estàndard obert per a programes electorals. Un format estructurat per als programes dels partits polítics que facilita la seua comprensió i la rendició de comptes a la ciutadania. En el marc de la iniciativa s’ha desenvolupat un assistent de veu per a Google denominat “Analista Polític Personal”.

 

 Parlamento 2030. Eina innovadora que rastreja, reuneix i ofereix la informació essencial sobre l’activitat del Congrés dels Diputats espanyol relacionada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La informació oferida és essencial de cara al monitoratge i la rendició de comptes de la implementació de l’Agenda 2030 a nivell nacional.

 

Resultado de imagen de Polétika.
– Polétika. Plataforma de més de 500 organitzacions de la societat civil l’objectiu de la qual és aconseguir
polítiques públiques que promoguen la igualtat, el desenvolupament sostenible i la qualitat democràtica. Ho
fa vigilant els compromisos i accions dels partits polítics i oferint a la ciutadania informació detallada i eines tecnològiques que els permeten pressionar als partits polítics
i exigir-los rendició de comptes.
logo-valenciaperl-aire– València per l’aire. Iniciativa organitzada de ciutadania col·lectiva, autònoma i plural. AMPAs, Associacions de Veïnat, Ciutadanes, Ecologistes, Associacions de Salut preventiva, Tècnics/ques d’urbanisme, mobilitat, medi ambient i medicina.

 

 

  • 12:00 h Panell “Mitjans de comunicació locals i control del poder polític”.

Un panell conformat per 4 referents de la comunicació local, que desenvoluparan una conversa moderada que facilite intervencions centrades en els temes abordats de manera fluida i incisiva, permetent ser interpelats i debatre.

  • Cristina Vázquez, El País
  • Pere Valenciano, Director del Grupo El Periòdic de Aquí, i soci d’ACICOM
  • Moisés Vizcaino, Editor del Diari La Veu
  • Joan Canela, periodista del Grup Ramón Barnils i soci d’ACICOM

Resultado de imagen de unió de periodistesModera: Natxo Andreu, periodista membre de la Junta Directiva de la Unió de Periodistes Valencians

 

Compartirem amb ells la seua experiència en la producció d’informació política i explicaran les limitacions i pressions a les quals s’enfronten. L’objectiu és facilitar a la ciutadania una major comprensió dels mitjans locals i la informació que produeixen en relació a l’exercici del dret a la rendició de comptes.

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) i la Càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament (UPV i Diputació de València) organitzem la celebració del 17é Dia Internacional del Dret a Saber 2019, amb el títol:

Ciutadania i periodisme
davant l’exercici de la rendició de comptes

Dia 28 de setembre del 2019, dissabte, de 10:30 a 14h. al Hall del Centre de Cultura Contemporània OCTUBRE

 Entrada lliure, fins completar l’aforament.

Reserva la teua entrada i participa ja mitjançant:

Inscripció amb el següent formulari:

http://bit.ly/2klnaFn